Bind- en steunweefsel

Bindweefsel komt voor in alle organen waar het, dankzij zijn rijkdom aan vezels, steun en stevigheid verleent aan de andere cellen en weefsels.

Naast de uitgesproken steunfunctie speelt het bindweefsel een zeer belangrijke rol in de afweer. De belangrijkste cellen van de afweerreactie komen er namelijk in voor en deze zijn verantwoordelijk voor de bestrijding van ziektekiemen zoals bacteriën.

Verder heeft bindweefsel nog andere belangrijke functies zoals een opslagfunctie (bv. vet) en het herstel van weefsel door littekenvorming. Tijdens dit proces treedt er massale proliferatie van fibroblasten op. Deze cellen secreteren lokaal grote hoeveelheden bindweefsel. Gespecialiseerd bindweefsel vinden we onder de vorm van vetweefsel en steunweefsel zoals been en kraakbeen.

In tegenstelling tot de andere weefseltypes is bindweefsel zeer rijk aan tussencellige stof. Deze tussencellige stof bestaat uit 3 componenten: ten eerste een amorfe organische matrix. Hierin zijn aanwezig: verschillende glycoproteïnen alsook grote moleculen die glycosaminoglycanen worden genoemd. Ten tweede uit karakteristieke vezels en ten derde uit weefselvloeistof.

Indeling van het bindweefsel:


Losmazig bindweefsel (blauwe pijl / lijn):


Vezelrijk bindweefsel (groene pijl):

Openen in volledig scherm


Reticulair bindweefsel (zwart aangekleurd):

Openen in volledig scherm


Elastisch bindweefsel (donkerbruin aangekleurd):

Openen in volledig scherm


Vetweefsel (zwarte pijl):


Steunweefsel (kraakbeen) (zwarte lijn):

Openen in volledig scherm